Back to Question Center
0

Bias Wiki: Fact Atawa Fiksi? - Semalt biasa Anak Opinion Dina The Matéri

1 answers:

Julia Vashneva, anu Semalt Palanggan Kasuksesan Manajer, ngabejaan yen peneliti sarta sarjana ti Harvard Sakola bisnis geus nembe dilakukeun studi kasus dimaksudkeun pikeun ngabandingkeun Wiki jeung Encyclopedia Brittanica basis data. Peneliti dievaluasi leuwih ti 4.000 artikel basis Inggris fokus dina jejer langkung kontroversial kayaning pulitik Amérika Sarikat.

Feng Zhu nya ko-panulis, Shane Greenstein, categorized leuwih ti 4 - news year hat clearance.000 artikel sakumaha boh "beureum" atawa "bulao" dicindekkeun awal pulitik deui dina 2012. Dina hiji wawancara, Shane dikedalkeun syukur na ngeunaan kasuksésan Wikipédia, sanajan béda pulitik antara Demokrat jeung Republicans.

Kadua Shane Greenstein na Feng Zhu dicirikeun frasa penting lolobana dipaké ku unggal pihak, ngagambar kana conclusions elmu pulitik. Wiki ieu paling dilongok ramatloka pangeusina, jadi peneliti sarta sarjana dicirikeun frasa konci nu éta idiosyncratic mun duanana Republicans jeung Demokrat.

Republicans éta gampang ngagunakeun frasa konci kayaning 'imigrasi' sarta 'karaharjaan ékonomi.' Di sisi séjén, Demokrat éta gampang migunakeun 'hak sipil' sarta 'kaayaan perang.' Salila tahap awal, artikel crowdsourced jeung Aksara nyandak sisi pintonan liberal, ku kituna mintonkeun wangun bias jadi dibandingkeun Britannica.

Wiki geus maén peran integral dina interaksi silih Wikipedia geus méré pangarang hiji tingkat taneuh sarua ngabahas Bedana maranéhanana jeung ideologi pulitik Panalungtik ti Harvard Sakola Usaha dituduhkeun yén leuwih ti.. 2.8 juta rai dipake dina revising artikel dina Wiki netep doctrines maranéhanana sarta janten kirang bias mibanda waktos.

A sual ieu diangkat implying naha rai na sukarelawan jeung tendencies biru didatangan artikel biru sabalikna. Juliet Barbara ngawartoskeun quartz yén perspéktif saimbang sarta kolaborasi meunang dibuktikeun. Papanggihan anu dirojong ku alamat IP ngadatangan loka. Wikipedia keur faktor neutralizing teu dipindahkeun ku hasil.

Barbara ogé tersirat nu Wikipédia geus dipake dina detecting bias diantara rai na pamaké poténsi, sarta lalaki leupas tina bias sakabehna. Anyar, Wiki nempatkeun sakuliah aturan set jeung tungtunan pikeun ngatur pamaké on kumaha aranjeunna ningali balik sarta mairan dina topik husus. Numutkeun Greenstein, ngedit tur amending artikel merlukeun sumber dipercaya jeung kaayaan. Di komunitas Wikipédia teu ngidinan sukarelawan jeung pangarang nyieun parobahan dina artikel Milari dwelling on pendapat.

kontributor na rai sareng ideologi pulitik béda ngalakonan paguneman online mangrupakeun skenario hal anu geus ngarah ka kasuksésan Wiki dina méré konsumén jeung pangaweruh gratis sakuliah dunya. Pikeun élmuwan pulitik sarta datang anu geus mikir Wikipedia mangrupakeun outlet online bias, studi kasus panganyarna anu dilakukeun ku pangarang ti Harvard Sakola Usaha dibuktikeun disebutkeun. Nurutkeun kana studi kasus, Wikipédia téh salah sahiji toko online paling alus teuing nu dianggo salaku faktor neutralizing ka konsumén jeung ideologi béda dina jejer kontroversial.

November 29, 2017